WhatsApp Image 2020-09-26 at 22.28.00.jp

Infomarkt 2020

Informatie over de infomarkt

Vanwege corona zal de infomarkt dit jaar in een andere vorm weergegeven worden. De infomarktcommissie heeft zich ingezet om online toch een informatief platvorm te creëren met medewerking van enkele stichtingen. De verenigingen zijn gevraagd om informatieve filmpjes over hun vereniging te maken en op die manier jullie te informeren over het doel en de visie van de verschillende verenigingen. Wij als Archaeopteryx willen deze stichtingen via onze website een platform bieden om op deze manier hun informatie over de verenigingen aan onze leden te geven.

Wanneer u interesse heeft in een vereniging en hun filmpje wilt zien, hoeft u enkel op de naam van de vereniging te drukken die boven de tekst staat. Door hierop te klikken wordt u doorgestuurd naar het filmpje over deze vereniging.

Voorwoord Voorzitter

Hallo allemaal,
Een nieuw jaar, een nieuwe infomarkt! Voor hen die nog niet bekend zijn met het

begrip infomarkt, welkom! Voor hen die weer zijn gekomen voor meer, welkom t

erug!  Hoewel het voor de ene de eerste variant is en voor de ander de zoveelste,

is voor iedereen deze infomarkt nieuw. De splinternieuwe, kersverse, moderne,

online infomarkt! Om in het thema van een afwijkend jaar te blijven presenteren

wij een afwijkende infomarkt. Dit jaar even geen Andro vol met muildieren,

schildpadden, slangen en dergelijk. Dit jaar nemen wij als commissie even

Archaeopteryx en Diergeneeskunde online over. 

Hoewel omstandigheden ons hiertoe dwingen geeft het ons de mooie kans om

jullie iets unieks aan te bieden. Wij hebben het geluk om niet iets voor slechts één

dag te organiseren, maar voor maar liefst twee hele weken. Opeens kan iedereen

bereikt worden, kan je alles zien wat je maar wil en is er geen tijdnood meer omdat het volgende practicum over vijf minuten begint. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. En ik hoop dat het deze voordelen zijn waaraan we ons kunnen vastpakken. 

Het voelt niet zo gek lang geleden dat wij in maart begonnen zijn als commissie vol onbekende aan het onbekende pad dat voor ons lag. Eén intelligente lockdown, één zomervakantie en één vers nieuwe start op de uni later en we staan alweer aan het eind en hebben tijdens dat alles een project kunnen maken wat we trots aan jullie mogen laten zien. 

Namens de hele infomarkt commissie wensen wij u veel kijk plezier en geniet van de online infomarkt 2020!

Simon Grijmans
 

simon.jpg

Terrarium

- Nederlandse     Schorpioenenvereniging


De Nederlandse Schorpioenenverenining heeft als visie om de negatieve stigma rond schorpioenen te veranderen. Ze richten zich vooral in het correct inlichten aan het houden van schorpioenen aan beginnende houders en proberen nakweek te stimuleren om zo wildvangst te minimaliseren. Voor meer info en interesse kan je de vereniging website bekijken.

De vereniging heeft voor de infomarkt 2 filmpjes gemaakt ter informatie.

Film deel 1

Film deel 2

Voor meer informatie via hun website, klik hier

unnamed.jpg
lacerta-logo.png

- Lacerta

 

In deze video wordt er informatie gegeven over de vereniging en hoe je als dierenarts profijt kan hebben van een lidmaatschap bij of het opvragen van kennis bij Lacerta  

Filmpje Huisvesting Luipaardgekko

Voor meer informatie via hun website, klik hier

KKF

- Frettig Gestoord

 

Frettig Gestoord is een vereniging die in 1998 is opgezet om mensen die fretten hebben, of belangstelling hebben voor fretten bij elkaar te brengen. Door de vereniging wordt onder andere informatie verstrekt over het houden van een fret als huisdier, vier keer per jaar een verenigingsblad uitgebracht, er worden gevonden fretten opgevangen, oudere/zieke fretten worden in gastgezinnen ondergebracht en de vereniging bemiddelt bij het zoeken van een goed vakantieadres voor uw fret. 

Film over medische informatie

Film over andere marterachtige

Film over fretten

Voor meer informatie via hun website, klik hier

frettig gestoord.png

- Angorakonijnenfokkers

 

De Nederlandse Vereniging van Angorakonijnenfokkers (opgericht in 1922) heeft als doel de belangen van de drie angorarassen, zijn fokkers en liefhebbers te behartigen. De vereniging heeft een voorlichtende rol en u kunt bij ze terecht voor informatie, vragen, een verzorgingsboekje, foto’s en uiteraard een lidmaatschap. 

Voor meer informatie via hun website, klik hier

angorakonijnen.png

Vogel

- Stichting Papegaai

Stichting papegaai is opgericht om het welzijn te waarborgen van gehouden papegaaien. In Nederland worden veel papegaaien gehouden, in huis, in de tuin, in winkels, in tehuizen, etc. En het is natuurlijk heel belangrijk dat er wordt nagedacht over de voeding, de huisvesting en de verzorging van deze dieren, met andere woorden, het welzijn. Hierdoor kunnen papegaaien op een verantwoorde manier worden gehouden.

In het filmpje vertelt Jan Hooijmeijer hoe stichting papegaai is opgericht, waarom ze zijn begonnen, wat ze allemaal doen en op welke evenementen ze te zien zijn. Daarnaast is vogel Doris te zien die nog even gedag zegt.

Voor meer informatie via hun website, klik hier

stichting papegaai.png

Wildlife

- Painted Dog Conservation

‘Painted Dog Conservation’ zet zich in voor de Afrikaanse wilde hond.
In Zimbabwe zetten zij zich in om deze bedreigde diersoort te conserveren. Ze hebben niet alleen een ‘Anti-Poaching unit team’ om de Afrikaanse wilde honden te beschermen, ook hebben ze een rehabilitatieprogramma om gewonde dieren een tweede kans te geven. Verspreid over heel Zimbabwe doen ze dit nu bij tien roedels!

Voor meer informatie via hun website, klik hier

pdc.png

Aquafauna

- Zeehondencentrum Pieterburen

Wij zijn Zeehondencentrum Pieterburen, een van de oudste en beste opvangcentra voor zeehonden ter wereld. Op onze campus en field station wonen en werken vrijwilligers en onderzoekers uit de hele wereld. Door onze gezamenlijke passie en de multidisciplinaire aanpak vormen we een learning community. We brengen die passie over op het grote publiek en zo maken we hen bewust van onze missie.

In het filmpje verteld dierenarts Ana Rubio Garcia over haar werk bij zeehondencentrum Pieterburen en neemt zij u mee in haar dagelijkse werk en zal zij vertellen waarom dit werk verschilt van het werk bij een reguliere dierenartsenpraktijk.

Voor meer informatie via hun website, klik hier

722D9848D28C44A3BF4DFD4061F5D9C5.png

- Cape RADD

Cape RADD is een maritiem veldstation dat dient als platform voor onderzoekers in het False Bay-gebied van Kaapstad. Wij zijn gespecialiseerd in projecten die de biodiversiteit van een wereldwijde hotspot met meer dan 3500 endemische mariene soorten monitoren en onderzoeken. We streven ernaar onze wereld beter te begrijpen door een verscheidenheid aan technieken te gebruiken, met een bijzondere focus op benaderingen die gebruikmaken van burgerwetenschap. De kern van onze waarden is het doorgeven van onze expertise aan jonge wetenschappers en mensen met een passie voor de oceaan.

 

Het hoofdkantoor van Cape RADD is gevestigd in het gezellige Simon's Town, False Bay; genesteld in een gebied van spectaculaire schoonheid met prachtige stranden, ongelooflijk zeeleven en een bergachtige achtergrond - op slechts 40 km van het stadscentrum van Kaapstad. Ons hoofdkantoor bevindt zich op 50 m van de meest beschutte duiklocatie van Kaapstad, Long Beach, perfect voor duiktraining en het testen van uitrusting. De kust van Zuid-Afrika is een bekende hotspot voor mariene diversiteit, met tal van haaien-, walvisachtigen, zeehonden- en vissoorten, evenals kelpbossen, natuurlijke rifsystemen en kunstmatige habitats in de vorm van scheepswrakken.

Filmpje voor de sfeerimpressie

Kelp Forest

Wil je meer zien? klik dan hier voor een langer filmpje waar meer vertelt wordt over Cape RADD.

Voor meer informatie via de website, klik hier

A867FD385B70463B922EC114B7DE329F.jpg
vrienden van diergeneeskunde.png

- Vrienden Diergeneeskunde

 

Vrienden Diergeneeskunde zet zich in voor het vinden van duurzame oplossingen voor urgente vragen op gebied van diergezondheid en dierenwelzijn. Wetenschappelijk onderzoek en innovatieve projecten zorgen ervoor dat de dieren straks nog beter geholpen kunnen worden en dat er nieuwe inzichten komen in hoe wij mensen kunnen helpen met vergelijkbare aandoeningen. Via donaties van dierenliefhebbers, dierenartsen, organisaties, bedrijven en vermogensfondsen voor diverse onderzoeksprojecten aan de faculteit diergeneeskunde, kunnen we bouwen aan een een betere toekomst voor de dieren. 


Zo ook loopt momenteel het onderzoek naar EEHV-HD.
Wist jij, dat één op de vier Aziatische olifanten tussen de 1 en 8 jaar oud in dierentuinen overlijdt aan ‘EEHV-hemorrhagic disease’ (EEHV-HD)?

Door hier te klikken ziet u een filmpje van Willem Schaftenaar met uitleg over het virus. 

Echter, helaas komt dergelijk onderzoek niet in aanmerking voor financiering vanuit de reguliere universitaire geldstromen. Daarom steunt Vrienden Diergeneeskunde dit onderzoek. Help je mee? Klik hier

Voorwoord Bestuurvertegenwoordiger

Lieve eerstejaars, oudere jaars en andere bezoekers,


Welkom op de eerste online versie van de infomarkt! 
Het leven is behoorlijk verandert de afgelopen maanden. Dit heeft natuurlijk ook

de uitvoering van onze jaarlijkse evenementen beïnvloed. Echter willen wij voor

onze leden proberen ons divers programma, waar mogelijk, in een aangepaste

vorm blijven aanbieden!
Het heeft nogal wat uren vergaderen gekost om van een markt met alpaca’s en

reuzenslakken om naar een digitale versie te gaan maar het is de commissie toch

gelukt! Dank jullie wel Aimee, Louise, Puck, Simon, Tim, Ilse, Josephine en Nora

voor jullie fantastische inzet dit jaar. Zonder geen enkele leidraad heeft de

commissie 2019-2020 een alternatief concept bedacht van de infomarkt en dit is zeker een applausje waard. Ook het bestuur heeft zich op allerlei manieren ingezet en zonder de hulp van Cindy, Rens, Hannah, Elja en Thijs hadden we de eindstreep niet behaald. 

De infomarkt is een plek voor eerstejaars om kennis te maken met allerlei verenigingen en stichtingen die zich bezig houden met verschillende bijzondere diersoorten. 
Ook al kan het niet fysiek, willen wij toch de studenten de mogelijkheid bieden om een kijkje te krijgen in de bijzondere dieren en vogels -wereld! 
Archaeopteryx richt zich op de veterinaire kennis rondom deze dieren. De verenigingen die hier aanwezig zijn zetten zich in voor onder andere het behoud en/of de de kennis rondom het houden van verschillende diersoort. Een hele andere tak van sport maar zeker niet onbelangrijk voor de veterinaire student! 
Graag wil ik benadrukken dat dit een heel klein deel is van allemaal verschillende verenigingen die jullie kunnen vinden. Het is een uitnodiging om zelf te gaan zoeken naar de verenigingen waar je interesse ligt en een eigen mening te vormen over het houden en behouden van deze diersoorten. 
Ik hoop, dat hoewel het vanaf thuis is en je helaas dit keer niet een slang vast kunt houden dit jullie interesse zal opwekken om zelf te gaan verkennen.

Met veterinair gevleugelde groet, 
Mara Brandt
H.t Vicevoorzitter der Archaeopteryx 
H.t coördinator en bestuursvertegenwoordiger van de infomarktcommissie

IMG_4155.JPG

Infomarkt 2020

Logo Kleur Tekst Transparant (1).png
180-90c.png