Geschiedenis van Archaeopteryx

Archaeopteryx is in 1989 opgericht door een groep studenten die het destijdse aanbod van lesmateriaal over vogels en bijzondere dieren niet toereikend genoeg vond. Deze diersoorten spelen echter een steeds grotere een rol in het huishouden van Nederlandse gezinnen. Daarom organiseert Archaeopteryx activiteiten (lezingen, workshops en symposia) om de kennis over vogels en bijzondere dieren aan te vullen.

Op dit moment bestaat onze vereniging uit meer dan 900 leden, waaronder (voornamelijk) studenten maar ook dierenartsen, bedrijven en andere geïnteresseerden.

De naam Archaeopteryx komt van de archaeopteryx, een uitgestorven dier dat ongeveer 150 miljoen jaar geleden leefde. Het is een  van de belangrijkste fossiele overgangsvormen tussen niet-vliegende reptielen en vogels. Dit dier is de oudste bekende dinosauriër waarvan bekend is dat hij vloog. Het is bovendien een van de meest plesiomorfe vormen, oftewel een van de meest primitieve vormen, die het meest lijkt op de oude niet-vliegende vormen.
De archaeopteryx was ongeveer een halve meter lang. Hij kon waarschijnlijk niet zozeer vliegen, als wel van hoogtes af naar beneden glijden. Hij had kaken met scherpe tanden, twee vingers aan zijn klauwen, een lange benige staart en vleugels evenals veren.
Hij leefde vooral in het gebied waar nu Duitsland is. Fossielen zijn vooral gevonden in Solnhofen.

Logo Kleur Tekst Transparant (1).png
180-90c.png